logo bijeli

Dobrodošli u divljinu

 nadomak civilizaciji

 

 

 

 

 

Via Adriatica karta

Download

Iako je za prolazak staze obavezna upotreba GPS uređaja kojim hodač slijedi snimljeni GPS trag, potrebno je na ključnim mjestima postaviti i oznake na stazi, vodeći računa o činjenici da je oko 60% staze već obilježeno standardnim crveno-bijelim markacijama HPS-a pa nema potrebe toliko često stavljati i oznake Via Adriatice. Oznake Via Adriatice su bijelo-plave zato jer stazu tretiramo i označavamo i kao turistički put s jedinstvenim prepoznatljivim oznakama.
S obzirom da najviše pozornosti pri stvaranju Via Adriatice posvećujemo brizi za očuvanje okoliša i prevenciji od neželjenih ozljeda i gubljenja hodača, pozivamo sve pojedince, grupe, planinarske i ostale rekreativne udruge da se uključe u označavanje Via Adriatice i to po sljedećem ključu:

1. Samo na križanjima i "ulascima u stazu" odnosno na svim mjestima gdje postoje najmanje dvije opcije za hodanje (posljedično i mogućnost da se krivo skrene) bijelom bojom koja je uokvirena plavom staviti VA i strelicu a gdje nema mjesta dovoljno je staviti i strelicu.

2. Na opisanim križanjima gdje ne postoje podloge gdje je moguće staviti oznaku VA i strelicu možete na početku ulaska u stazu staviti bijelo-plavu oznaku ukrug ako se radi o stablu malog promjera ili aluminijsku pločicu VA na stablo većeg promjera.

3. Na dužim ravnim dionicama na stablo ili stup dalekovoda možete staviti po jednu aluminijsku pločicu VA čisto kao vizualnu potvrdu hodaču da je na pravom putu.

NAPOMENE:

Prije označavanja na web stranici www.viaadriatica.org pod tabom "staza" odaberite dionicu na kojoj ćete označavati i skinite GPS trag koji ćete slijediti. Molimo vas i da se pritom javite nama kako bismo još prodiskutirali o dionici i potvrdili da je to konačna trasa staze.

Ako planirate označavati dio Via Adriatice koji prolazi Nacionalnim parkom ili Parkom prirode javite nam da to možemo dopisom najaviti upravi parka ili možete i vi poslati dopis s najavom označavanja.

Za aluminijske pločice i pripadajuće inox vijke javite nam adresu na koju ćemo vam ih poslati.

Plavu i bijelu boju možete nabaviti u svim trgovinama boja i lakova. U plavu možete umiješati malo bijele kako biste dobili svijetloplavu nijansu, bližu boji logo-a Via Adriatice. Preporučamo boju na vodenoj bazi radi lakšeg čišćenja kistova.

 

Vaši Adriatičari

Via Adriatica Trail

Prvi long distance trail u Hrvatskoj

Od Istre do Dubrovnika u duljini od 1100 km, Via Adriatica je jedinstveni pješački put koji spaja prirodne i kulturne specifičnosti jadranskog podneblja. ​VA

25000 FB pratitelja

8500 članova Via Adriatica hike & bike FB page

16602551 622997187885068 2225400421585809613 o

AktivNatura

Povratak prirodi.

Zaljubljenici smo u prirodu. Pridružite nam se na planinarenju, bicikliranju ili kajakarenju i upoznajte slične sebi u avanturi za svakoga. 

100 članovaAN
10000 FB pratitelja

 

 

IMG 1837

ZAŠTO VIA ADRIATICA?

A zašto ne, kad postoje svi uvjeti?

img 7866 orig

NA STAZI

14 planina, 12 rijeka, 2 jezera, ​18 zaštićenih područja, 7 županija, 52 općine

nastazimodulehome