logo bijeli

Dobrodošli u divljinu

 nadomak civilizaciji

 

 

 

 

 

Via Adriatica karta


09.03.2020. nešto nakon 16 sati na krajnju točku Via Adriatice stigla je Tatjana Šavorić - Zmajka. Ta je super-žena u 45 dana prehodala preko 1100 planinskih kilometara i popela gotovo 5 visina Everesta, od nule do vrha! Doživjela snijeg, kišu, hladnoću i kratke rukave, prehodala sve naše priobalne planine i upoznala predivne ljude od Konavala do Istre.
Čestitamo Tatjani na odlučnosti, hrabrosti u upornosti i zahvaljujemo zajednici angela staze, tim divnim pojedincima koji su Tatjani putem pružali pomoć kad je trebala. Hvala i svima vama na ogromnoj podršci koju ste joj slali putem društvenih mreža. Nadamo se nekoj knjizi o njenom pothvatu a i putopisnim predavanjima kroz koja ćemo iz prve ruke saznati sve detalje ove Tatjanine životne avanture.

Via Adriatica - staze su ljudi!

89174931 1292172397634207 593008509675634688 n

 

 https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t6c/1/16/2764.png");">❤️

Pozivamo sve planinske i gorske vodiče i one koji se tako osjećaju da nam na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. dostave svoje kontakte kako bismo ih (besplatno, naravno) uvrstili na popis vodiča na web stranici Via Adriatice.
Ponavljamo, nadamo se da će od VA imati koristi lokalne zajednice pa tako i oni koji će voditi ljude po stazi ili samo pružati logističku podršku.

Navedite svoj kontakt: ime i prezime, e-mail adresu, broj telefona i dionicu/dionice koje želite pokrivati.

Via Adriatica, jer "staze su ljudi".

Vaša VA

22528040 10212315296930256 3523627183365155577 n

Na trasi Via Adriatice u Istri negdje oko Raše pa do vrha Standar pojavile su se iscrtane oznake Via Adriatice koje bojom asociraju na Via Adriaticu ali to NISU oznake Via Adriatice. Zato molimo sve hodače da isključivo koriste GPS trag.

Vaša VA

IMG 20190311 WA0033

Ono što najviše volimo i podržavamo su inicijative koje dolaze od strane entuzijasta, istinskih zaljubljenika u prirodu i aktivnosti na otvorenom. Jedna od takvih je i Pag Hiking Trail, staza s koje se pruža jedinstven pogled na velebitski dio Via Adriatice. Naravno, jednako tako veličanstven je pogled s Velebita prema Pagu!

Prije nego što pročitate poziv organizartora, Udruge Veli škoj Zubovići, podsjećamo vas da su tu još i prelijepe staze na Rabu, Krku i Cresu, idealne za planinarenje upravo u ovo doba godine.

pag hiking

Na najkamenitijem i najizazovnijem  dijelu otoka Paga, točnije iznad mjesta Zubovići, u općini Novalja, otvara se još jedna  poučno rekreativna staza pod nazivom Osapnik.  Nastavak je to staze Kozje berdo koja je označena prošle godine u organizaciji udruge Veli škoj Zubovići. Zašto kozje, kad u Zubovićima nema niti jedne koze, i gdje se nalazi Osapnik saznati možete u subotu 28. travnja 2018. godine kada se održava i službeno otvorenje staze, koja će obogatiti turističku ponudu cijelog otoka.

Organizator, Udruga Veli škoj Zubovići, potrudit će se da planinari i rekreativci prođu sve lokacije koje ovaj dio otoka čine jedinstvenim. Od rudnika boksita, preko izvora vode i uskih parapeta društvo će rekreativcima praviti naši vodiči, paške ovce te razne legende, s kojima se možda pojavi i koja velebitska vila.  Prolazit će se stoljetnim utabanim putevima kojima su naši djedovi i bake gonili ovce a pogled koji puca na Velebit i sve Kvarnerske otoke nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Staza će opravdati zašto Pag zovu i mjesečevim otokom.

Staza Kozje bedro i Osapnik otvorene su cijele godine.

LOKACIJA: ZUBOVIĆI, Otok Pag

DATUM: 28.04.2018. 10:00 h sa igrališta u Zubovićima

TRAJANJE: cca 2h

SMJEŠTAJ: Privatni apartmani i sobe– 100kn po osobi na noć, ukoliko rezervirate preko Udruge. Svi su slobodni pronaći sebi smještaj gdje im odgovara, u tom slučaju ne garantiramo cijenu. Za rezervaciju smještaja preko Udruge obratiti se na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na 098 606 734.

ORGANIZACIJA DOGAĐAJA JE VOLONTERSKOG KARAKTERA! Poželjne su donaciju u iznosu od 50 kn kako bi se pokrili troškovi kave, ručka, vode, voća i suvenira koji će biti dostupni planinarima.

PRIJAVA: prijaviti se možete na sljedećem linku: https://paghiking.com/, ili osobno na dan dolaska od 08.00 do 10.00.

NAPOMENE: potrebna oprema: planinarske cipele ili tenisice, kapa i krema za sunce, prikladna odjeća, ruksak, voda.

jedan gutljaj

Pozivamo sve vas ljubitelje prirode i poznavatelje određenih predjela kojima prolazi VA da nam na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. dostavljate podatke o pitkoj vodi za koju znate da se nalazi na trasi VA. Uz kratki opis dodajte fotku i koordinate ako imate, kako bismo ih postavili na kartu. Kad smo mi hodali nismo ih sve putem bilježili jer smo često bili okupirani drugim zadaćama.


Na ovom linku možete vidjeti trasu VA.

Uključite se, širite glas o VA i hodajte ovom ljepoticom bez premca.

Pustolovni pozdrav,
Vaši Adriatičari

Pozivamo sve vlasnika privatnih smještaja, apartmana, OPG-ova, kampova, hotela i hostela koji su zainteresirani nuditi smještaj duž trase Via Adriatice da nam dostave podatke o smještaju kako bismo ih mogli postaviti na web stranicu.

Pogledajte kartu s prikazom trase Via Adriatice i procijenite želite li biti postavljeni na kartu s obzirom na udaljenost vašeg objekta od staze. Po našem mišljenju, ni 50 km od staze nije daleko ako nudite i prijevoz za hodače.

Postavljanje vaših smještajnih jedinica na web Via Adriatica je besplatno.

Realizaciju prvog hrvatskog dugometražnog turističko-planinarskog puta možete podržati i donacijom, odnosno kupnjom nekog od artikala sa znakom Via Adriatica Traila.

 

Molimo vas da nam na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. dostavite slijedeće podatke:

1. Ime smještaja (apartmana, kampa, hotela, hostela, OPG-a i sl.)
2. Fotografiju objekta
3. Ulicu i broj objekta, mjesto i poštanski broj
4. Link na web adresu preko koje iznajmljujete i oglašavate, link na Facebook stranicu
5. Mail adresu i broj mobitela za kontakt
6. Broj ležajeva u objektu (kapacitet)
7. Obavezno navedite nudite li i uslugu prijevoza za hodače do i sa staze do vas

 

Hvala vam
Vaši Adriatičari

 

Download

Iako je za prolazak staze obavezna upotreba GPS uređaja kojim hodač slijedi snimljeni GPS trag, potrebno je na ključnim mjestima postaviti i oznake na stazi, vodeći računa o činjenici da je oko 60% staze već obilježeno standardnim crveno-bijelim markacijama HPS-a pa nema potrebe toliko često stavljati i oznake Via Adriatice. Oznake Via Adriatice su bijelo-plave zato jer stazu tretiramo i označavamo i kao turistički put s jedinstvenim prepoznatljivim oznakama.
S obzirom da najviše pozornosti pri stvaranju Via Adriatice posvećujemo brizi za očuvanje okoliša i prevenciji od neželjenih ozljeda i gubljenja hodača, pozivamo sve pojedince, grupe, planinarske i ostale rekreativne udruge da se uključe u označavanje Via Adriatice i to po sljedećem ključu:

1. Samo na križanjima i "ulascima u stazu" odnosno na svim mjestima gdje postoje najmanje dvije opcije za hodanje (posljedično i mogućnost da se krivo skrene) bijelom bojom koja je uokvirena plavom staviti VA i strelicu a gdje nema mjesta dovoljno je staviti i strelicu.

2. Na opisanim križanjima gdje ne postoje podloge gdje je moguće staviti oznaku VA i strelicu možete na početku ulaska u stazu staviti bijelo-plavu oznaku ukrug ako se radi o stablu malog promjera ili aluminijsku pločicu VA na stablo većeg promjera.

3. Na dužim ravnim dionicama na stablo ili stup dalekovoda možete staviti po jednu aluminijsku pločicu VA čisto kao vizualnu potvrdu hodaču da je na pravom putu.

NAPOMENE:

Prije označavanja na web stranici www.viaadriatica.org pod tabom "staza" odaberite dionicu na kojoj ćete označavati i skinite GPS trag koji ćete slijediti. Molimo vas i da se pritom javite nama kako bismo još prodiskutirali o dionici i potvrdili da je to konačna trasa staze.

Ako planirate označavati dio Via Adriatice koji prolazi Nacionalnim parkom ili Parkom prirode javite nam da to možemo dopisom najaviti upravi parka ili možete i vi poslati dopis s najavom označavanja.

Za aluminijske pločice i pripadajuće inox vijke javite nam adresu na koju ćemo vam ih poslati.

Plavu i bijelu boju možete nabaviti u svim trgovinama boja i lakova. U plavu možete umiješati malo bijele kako biste dobili svijetloplavu nijansu, bližu boji logo-a Via Adriatice. Preporučamo boju na vodenoj bazi radi lakšeg čišćenja kistova.

 

Vaši Adriatičari

“Ako nešto dovoljno jako želiš, cijeli svemir se uroti da ti pomogne da to ostvariš" reći će Paulo Coelho.

Mi smo samo jako željeli, ali izgleda da se i svemiru projekt svidio ;)

 

28958336 1800375876692901 3709915458053341184 n

Planinari PD "Zanatlija" iz Osijeka na rtu Kamenjak, najjužnijoj točki Istre i početku Via Adriatica Traila.

Sretno!

 

 

28870969 799468336904618 5773923171145327912 n28576878 799468310237954 2486587132451999483 n

Sinoć smo u Gospiću, u popunjenoj Velikoj dvorani KIC-a održali šestu u nizu foto-prezentacija o Via Adriatici. Ono što nas je posebno razveselilo je to što su publici osim planinara i ljubitelja prirode bili i vlasnici privatnih smještaja iz Gospića i okolice što nam govori da i lokalne zajednice i pojedinci polako prepoznaju puni potencijal ovog projekta.
Hvala vam drage Ličanke i Ličani na gostoprimstvu i interesu za Via Adriaticu!

p.s. U ponedjeljak 12.3. se vidimo na predavanju u Zagrebu ;)

28161752 793328700851915 3689151600750667850 o

28424697 798683983649720 2144333281675196796 o

Sljedeći vikend planinari PD Zanatlija iz Osijeka ispisuju povijest kao prva organizirana grupa koja hoda Via Adriaticom i to od njenog početka na Kamenjaku u Istri, dionicom kojom nikad prije planinari nisu hodali jer prvih 50 km staze nikad nije bilo planinarski istraženo niti prehodavano. Pozivamo sve novinare i medije da poprate ovaj veliki događaj za hrvatsko planinarstvo i turizam općenito i tako promoviraju ovaj veliki projekt.

Podijelite ovaj post i obratite se našim Slavoncima vezano uz detalje.

U subotu, 11.3. gostovali smo na HRT u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. Zahvaljujemo Karmeli i Fodoru, i svima koji nas podržavaju a posebno Javnoj ustanovi "Kamenjak" i Planinarskoj udruzi "Dinaridi". Pratite nas i dalje.

 

Via Adriatica Trail

Prvi long distance trail u Hrvatskoj

Od Istre do Dubrovnika u duljini od 1100 km, Via Adriatica je jedinstveni pješački put koji spaja prirodne i kulturne specifičnosti jadranskog podneblja. ​VA

25000 FB pratitelja

8500 članova Via Adriatica hike & bike FB page

16602551 622997187885068 2225400421585809613 o

AktivNatura

Povratak prirodi.

Zaljubljenici smo u prirodu. Pridružite nam se na planinarenju, bicikliranju ili kajakarenju i upoznajte slične sebi u avanturi za svakoga. 

100 članovaAN
10000 FB pratitelja

 

 

IMG 1837

ZAŠTO VIA ADRIATICA?

A zašto ne, kad postoje svi uvjeti?

img 7866 orig

NA STAZI

14 planina, 12 rijeka, 2 jezera, ​18 zaštićenih područja, 7 županija, 52 općine

nastazimodulehome